Når jeg så eldstesønn hjemme begynte å få litt halvlangt hår, spurte  jeg om det ikke var på tide å klippe seg snart, da viste han meg en stor (litt større enn en femkrone) rund hårløs flekk i hodet. Den hadde han hatt lenge. Jeg skjønte ikke hva det var. Jeg fortalte det til min mor og hun snakket med frisøren neste gang hun var der. Det var nok en sykdom som het alopecia areata, som kunne føre til helt eller delvis hårtap. Jeg kastet meg over nettet og leste mere. Det er en sykdom som ikke er sjelden, 1% av befolkningen får det og det kan ramme alle uansett alder. Dette er en autoimmun sykdom dvs at det er kroppens eget immunforsvar som angriper håret. Noen kan få det etter psykiske belastninger, og jeg tenkte mitt, han var akkurat kommet hjem etter førstegangtjeneste i militæret.

Jo mer jeg leser, blir jeg mere bekymret. Det kan utvikles til totalt håravfall, ikke bare på hodet men øyenbryn/vipper, skjegg og alt kroppshår. Enkelte sider anbefaler parykk for å avhjelpe situasjonen. Jeg kastet meg tvert på telefonen og bestilte time hos legen for han, selv om det ikke finnes sikre behandlingsmetoder.

Jeg prøvde å ikke fortelle hva jeg hadde lest på nettet til han. Etter fire uker var det endelig legetimen og han bekreftet det samme. Dette kan enten gå over snart, om 1-2 år eller utvikles videre. Det var ikke noe særlig ok beskjed å få for en gutt som er i sjekkestadiet når det gjelder jenter.

Men jo mer jeg leser på nettet så er det mange som har hatt dette siden de var små, jenter som gutter. Så slik sett har mange det værre enn min sønn.

Nå har den hårløse flekken i hodet begynt å vokse seg til med hvitt pigmentløst hår, (han er mørkhåret), men i går viste han meg en stor hårløs flekk på brystkassen, ca 10 x 5 cm.

Så nå krysser jeg fingrene for at han ikke er hårløs over hele kroppen om noen år.

Jeg vet det finnes mange værre sykdommer å få, denne er ikke dødelig. Men det gjør noe med psyken til enhver som får det uansett.

http://www.doktoronline.no/wacms/search/search3.wa2

http://no.wikipedia.org/wiki/Alopecia_areata

http://www.helsenett.no/index.php?option=com_community&view=groups&groupid=43&task=viewgroup&Itemid=458

Tips oss hvis dette innlegget er upassende